Monday, March 29, 2010
Alhamdulillah...akhirnya cik Tiah berkesempatan tuk update belog nih...
kali ni cik Tiah nak kongsi resepi Roti canai...roti canai neh cik Tiah ' buat ' kat asrama neh..buat ke...buat la sgt kan...hahahha
ni dia...:

(Sukatan Berikut Untuk 1kg Tepong Sahaja)
Bahan-bahan :-
1 kilo tepung gandum
4 sudu majerin
500ml air
3 sudu susu pekat
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu besar air bergas ( sprite )
Cara-cara :-
1- Masukkan tepung ke dalam bekas/dulang ( ape2 shj yg memudahkan anda untuk menguli ) .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai.
p/s : jika doh masih tak lembut, masukkan air sedikit (sapu ditangan shj ) sehingga doh lembut
tak sabar nak balik umah nak buat roti canai...bestnyerrrrr....^___*
kali ni cik Tiah nak kongsi resepi Roti canai...roti canai neh cik Tiah ' buat ' kat asrama neh..buat ke...buat la sgt kan...hahahha
ni dia...:
(Sukatan Berikut Untuk 1kg Tepong Sahaja)
Bahan-bahan :-
1 kilo tepung gandum
4 sudu majerin
500ml air
3 sudu susu pekat
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu besar air bergas ( sprite )
Cara-cara :-
1- Masukkan tepung ke dalam bekas/dulang ( ape2 shj yg memudahkan anda untuk menguli ) .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai.
p/s : jika doh masih tak lembut, masukkan air sedikit (sapu ditangan shj ) sehingga doh lembut
tak sabar nak balik umah nak buat roti canai...bestnyerrrrr....^___*
0 Comments:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)